Una dintre cele mai frumoase regiuni ale judeţului Iaşi o constituie comuna Sireţel, datorită înconjurării acesteia de păduri. Aproape de Munţii Ceahlăului, satul Sireţel este situat la 20 km de oraşul Paşcani, localitatea fiind urmată de satele Slobozia,Tătăruşeni, Berezlogi, Satul Nou şi la capăt de linie, satul Humosu.
În comună, până în 1865, nu a existat şcoală. La Curtea celui mai mare boier, care conducea satul, se învaţau doar câteva clase şi doar de copiii slujbaşilor.
În anul 1865 s-a construit prima şcoală din Sireţel, într-o casă din sat, în care învăţau foarte puţini copii, 5-6, şi aceia câte o clasă, două. În anul 1880 preotul satului, State Pavelescu şi-a făcut casă proprie iar casa parohială şi-a dat-o de şcoală. Pe grinzile şcolii s-au cunoscut mult timp semnăturile copiilor care au învăţat aici.
După moartea preotului, care a şi condus şcoala, a urmat Nicolae Niculescu, George Niculescu, mort în 1916, Teodor Georgescu şi mulţi alţii. Din anul 1920 şcoala s-a mutat în fostul conac boieresc, unde au funcţionat mult timp două clase, apoi grădiniţa, apoi fostul C.A.P.
Copiii din satul Slobozia au învăţat tot la şcoala din Sireţel, deoarece în satul lor nu exista nici o şcoală, nici un învăţător. Abia în anul 1922 s-a dat pentru şcoală un conac boieresc vechi. Apoi s-a construit şcoala cu două clase, însă în anul 1975, în urma alunecărilor de teren s-a construit şcoala nouă cu 8 clase.
În satul Berezlogi, şcoala a luat fiinţă în anul 1943, odată cu reînfiinţarea comunei. Până în anul 1943 toţi erau analfabeţi.
În satul Humosu şcoala a luat fiinţă în anul 1922, pe 28 iunie în casa lui Tarnac Costache. În prezent satul se mândreşte, având o şcoală de 8 clase.
În Satul–Nou în anul 1948 s-a înfiinţat şcoala cu 4 clase care a funcţionat până în 2010 , din cauza elevilor puţini, ea desfiinţându-se.
Până în 2010, în satul Sireţel a funcţionat o şcoală de 11 clase, iar în prezent comuna Sireţel are două şcoli de 8 clase şi două şcoli de 4 clase.